Creaton

 Inlognaam:

Wachtwoord:

Blijf ingelogd


Gratis account aanmaken

rss

Wie stopt Gerdien?

We schrijven 28 juli 2007. Het is komkommertijd in medialand. Dr. Gerdien de Jong (evolutiebiologe Universiteit Utrecht) beleeft haar finest moment. Jarenlange opgekropte frustraties komen tot een uitbarsting: de EO knipt in de BBC documentaire The life of mammals van sir David Attenborough (1,2). Gerdien zet hoog in met verwijten als censuur, grove schending van het principe van eerlijke voorlichting, opoffering van wetenschappelijke integriteit,...

Lees meer...

Creationisme gevaar voor mensenrechtenRaad van Europa04-10-07
Volgens de Raad van Europa moeten haar staten zich krachtig verweren tegen het onderwijs van creationisme als een wetenschappelijke discipline. De raad gaat zelfs zo ver door te stellen dat creationisme een gevaar is voor de mensenrechten.
 
Aarde houdt haar adem inNature 449 pp. 294-29624-09-07
449294a-f1
Edelgassen Argon en Helium die in de atmosfeer gevonden worden zijn afkomstig uit het binnenste van de aarde. Uit experimentele gegevens in het laboratorium is nu gebleken geworden dat de mineralen die verantwoordelijk zijn voor  het transport  van deze edelgassen uit binnenste van de aarde maar 10-15% deze edelgassen vrijgeven. Het is alsof de aarde haar adem inhoudt. De consequentie hiervan is dat de convectie (beweging van magma in het binnenste van de aard) in het verleden veel heftiger moet zijn geweerst om de hoeveelheid edelgassen te verklaren die zich nu in de atmosfeer bevinden. Als de interpretatie van deze gegevens correct is dan kunnen alle heersende theorieen omtrent edelgassen naar de schroothoop.

Literatuur

Chris J. Ballentine, Geochemistry: Earth holds its breath, Nature vol. 449 pp. 294-296
E. Bruce Watson, 40Ar retention in the terrestrial planets, Nature vol. 449 pp. 299-304


BBC legt petitie tegen EO naast zich neerDe Volkskrant20-09-07
Eo
Gerdien de Jong – bekend van haar aktie tegen de EO - heeft samen met Hans Roskam een petitie opgesteld waarin zij vragen om de nederlandse omroepen te verplichten aangekochte BBC-programma’s in zijn geheel uit te zenden dan wel voor de uitzending aan te geven dat ze zijn gemanipuleerd. Enkele honderden biologen uit Nederland en Belgie waaronder de waaronder de “BNB” Jan van Hooff en Louis Vet hebben de petitie ondertekend.
 
De BBC laat echter weten dat kleine wijzigingen zijn toegestaan. Omroepen die van de BBC programma’s aankopen mogen 5 minuten per uur wijzigen of knippen. De EO heeft zich aan die regel gehouden. De EO stelt dat zij slecht kleine aanpassingen aanbrengt in de aangekochte natuur-documentaires. Een programma of een aflevering van een serie wordt niet aangekocht als er te veel in gewijzigd moet worden. Een eventuele waarschuwing voor het knippen in tekst of beeld is volgens de EO ook niet nodig: het logo van de EO staat immers in de linker bovenhoek.   
 
Bronnen

De grote plonsNature 44918-09-07
449030a-f1

Nature 449 staat in het teken van de hypothese dat het uitsterven van de dinosauriërs aan het einde van het Krijt veroorzaakt is door de inslag van een meteoriet. Bottke et al wijzen erop dat uit studies bekend is dat er in de loop van de aardgeschiedenis een toename is in de frequentie van inslagen. Deze toename zou een factor 2 tot 4 bedragen. Zij menen dat deze toename verklaard kan worden door een enorme botsing die 160 miljoen jaar heeft plaatsgevonden in de asteroïde-belt tussen Mars en Jupiter. Een 170 km grote asteroïde werd in stukken gebroken en vormde de huidige de huidige asteroïde Baptistina en haar familie (BAF), een gordel van kleinere fragmenten. Een ander brokstuk zou 65 miljoen jaar geleden de Chicxulub-krater veroorzaakt hebben. Bottke et al stellen - op basis van simulatie-software - met een 90% zekerheid dat deze meteoriet afkomstig moet zijn uit de Baptistina-gordel. De datering van de inslag zou inmiddels een nauwkeurigheid hebben van +/_ 25.000 jaar.

Literatuur & links


Opnieuw fossiel zacht weefselScience 316, 31707-09-07
Opnieuw is er een publicatie verschenen over fossiel zacht weefsel. Asara et al. rapporteren de opzienbarende vondst van fragmenten van collageen in fossielen van een mastodont (olifant-achtige) en een dinosauriër. Collageen is een belangrijk en veel voorkomend eiwit, dat wordt gevonden in bindweefsel van zoogdieren. Het bleek zelfs mogelijk om de aminozuur-volgorde van het collageen te bepalen m.b.v. massaspectrometrie.
Het is een raadsel hoe een eiwit als collageen gedurende miljoenen jaren geconserveerd zou kunnen zijn. Deze vondst lijkt minder problematisch voor diegenen die uitgaan van een korte chronologie van de geologische kolom
 
Literatuur
Protein Sequences from Mastodon and Tyrannosaurus Rex Revealed by Mass Spectrometry
John M. Asara, Mary H. Schweitzer, Lisa M. Freimark, Matthew Phillips, and Lewis C. Cantley
Science 13 April 2007 316: 280-285
 
Sequences from Mastodon and T. rex John M. Asara John S. Garavelli David A. Slatter...Sequences from Mastodon and T. rex J. Asara et al. reported that collagen proteins...near isobaric amino acids (11 ). John M. Asara Division of Signal Transduction Beth
Science 7 September 2007 317: 1324-1325


Bedankt voor het stemmen op onze poll(s).
Klik hier om de resultaten van de laatste poll te bekijken.


© Copyright 2007, Stichting Creaton. Alle rechten voorbehouden.
Voor informatie over overname, neem contact met ons op.