Datering - Wikipedia

Close

Altijd al meer willen weten over wiki's en cultureel erfgoed?
Schrijf je in en kom naar de Wikimedia Conferentie Nederland in Utrecht op 5 november!

 

Datering

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De datering of ouderdomsbepaling van vondsten is zowel in de archeologie, de geologie als de paleontologie een belangrijk probleem. Er is echter een aantal goede technieken beschikbaar om een redelijk nauwkeurige schatting te maken van de ouderdom van gesteenten en gebruiksvoorwerpen.

De verschillende methoden en technieken hebben hun beperkingen. Zo is de koolstof 14-methode niet geschikt voor gesteenten en voor ouderdomsbepalingen ouder dan circa 60.000 jaar. Door vergelijkingen te maken met andere bronnen en technieken kan men dateringsmethoden ijken.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen relatieve en absolute datering.

[bewerken] Relatieve datering

Het is niet altijd noodzakelijk om precies te weten hoe lang geleden iets gebeurde. Belangrijker is soms om te weten of iets voor of na een andere gebeurtenis kwam. Het idee dat iets ouder of jonger is dan iets anders is de basis van relatieve dateringsmethoden.

Methoden voor relatieve datering zijn o.a.:

[bewerken] Absolute datering

Uiteindelijk is het ideaal toch een relatieve datering precies in de tijd te kunnen plaatsen. Dat kan soms door middel van absolute dateringen die meestal zijn gebaseerd op natuurkundige methoden. Op dendrochronologie en kalenders na geven deze methoden meestal niet een precieze datering; er is altijd een bepaalde onzekerheid. Deze wordt meestal groter naarmate de datering verder terug in de tijd ligt. Met dendrochronologie is het soms mogelijk het precieze jaar te achterhalen en soms zelfs het seizoen. Een aan dendrochronologie verwante methode is de relatief jonge tak van de sclerochronologie die periodieke patronen bestudeert die worden vastgelegd in skeletten en andere harde dierlijke weefsels.

Enkele methoden voor absolute datering zijn o.a.:

Mediabestanden
Wikimedia CommonsZie de categorie Archaeology van Wikimedia Commons voor meer mediabestanden.
Mediabestanden
Wikimedia CommonsZie de categorie Geology van Wikimedia Commons voor meer mediabestanden.
Ontvangen van "http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Datering&oldid=27522922"
Categorieën:
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Weergaven
Handelingen
Zoeken
Navigatie
Informatie
Hulpmiddelen
Afdrukken/exporteren
in andere projecten
In andere talen